You are here

Lilo nuk eliminohet me formatim dhe riparticionim?!!!!

enderson's picture

Mire dita te gjitheveTe dhenat:

1-Instalimi i mandrake10 O.K.

2-Ndryshva distro dhe thashe te bej nje riformatim dhe riparticionim te diskut

Problemi:

1-Mbas riformatimit ne reboot gjej prape lilo!!!

2-Bej riparticionimin dhe ne boot gjej prape lilo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3-Bera nje disktable bosh me fdisk dhe me ne fund lilo zhduket??????

K ndonje program qe te mund te me beje te mundur te shoh dhe particionet e fshehta te diskut(pra vendet ku lilo ishte i instaluar)???Pershendetje dhe falemnderit per cdo pergjigje.

Forume: 
enderson's picture

Po mir mor Edon, ty te falemners per pergjigjen,
por a nuk eshte MBR sectori i pare i hd? :-)
pra une me ane te formatimit duhej ta kisha hequr dhe lilo!

Une them se ndoshta menyra e instalimit te lilo ne mbr nuk eshte e njejte me ate te sistemeve operative (apo software te ndryshem)ne hd,gje qe sjell qe jo te gjithe softet per particionim apo formatim arrine ta "gjejne"

Pershendetje

COReE's picture

hi enderson
hemmm...:-)
Menyra 1:
Pike se pari jam kurioz te dija tek kush distro ke perfunduar, oret e fundit...NQS ke installuar me sukses nje tjeter linuX_Distro ateher s´ma ha mendja te kesh lene pa installuar LILO or Grub te cilat ne shume raste kane konfiguracion automatik dhe te lejojne pa probleme bootin nga HD te Win32 dhe linux. Keshille Installo distron e re. Good lucK!
Menyra 2:
Ka te drejte edoni per menyren, dhe eshte e vertete pak a shume ajo qe thua ti...strumentet e particionit te diskut fdisk.....etj , nuk e fshijne ´Informacionin e particioneve te HD´, besoj per te mos prishur pune mbi eventuale OS te tjera. pra ne MBR nuk shkel dhe per pasoje nuk fshin as LILO ... i cili, normalisht , pas fshirjes se boot image ne (/boot) ndodhet perpara nje ´surprize´ kur tenton te riaviosh sistemin (Kernel panik... etc).

COReE

enderson's picture

hi COReE
Tani kam "perfunduar" tek mandrake10
E vetmja arsye qe me ka cuar ketu eshte se jam nje fillestar ne linux dhe versioni i meparshem (slackware)me pelqente si distro
ose me mire te them qe kisha(dhe kam )simpati,nga recensionet qe kam lexuar ne rrjet dhe thjesht nga nej "fiksacion" i imi :-D ; pervec faktit qe nuk me njihte shume hardware dhe duhet te beja me shume gjera manualisht.
Megjithate them se d te rikthehem mbas ca kohe praktike me mandrake qe me duket pak me intuitive.

Sa per boot manager me ane te fdisk kam arritur ta "shuaj fare diskun"duke bere nje operacion qe me duket se quhej "crea/elimina disk tabel"

Pershendetje

Administratori's picture

Përshëndetje enderson,

nuk arrij të kuptoj ku qëndron problemi.

Rastet janë tre:

1- Dëshiron të instalosh një shpërndarje të re Linux në vend të ekzistueses: Instaluesi i Linux kujdeset të rikrijojë tabelën e duhur të particioneve dhe të rishkruajë korrektësisht LILO në MBR;

2- Dëshiron të të heqësh Linux dhe të mbash vetëm windows:
2.a Nëse reinstalon windows, programi i instalimit do të mbishkruaj MBR (pra LILO do të hiqet)
2.b Nëse dëshiron të mbash versionin ekzistues të Windows (pra pa reinstaluar), mjafton të nisësh PC në modalitetin DOS (nga ndonjë disketë emergjence) dhe të japësh komandën:

fdisk /mbr

3- Dëshiron të mbash dhe Windows dhe Linux, por nuk dëshiron të përdorësh LILO: Lilo mund të hiqet si më sipër (nga dos

fdik /mbr

) ose kur je në Linux duke dhënë komandën

lilo -u

ose

lilo -U

Ndoshta po të jesh më i qartë, do të kesh përgjigje më të sakta.

P.S. MBR =

M

aster

B

oot

R

ecord dhe nuk preket nga asnjë program particionimi; është një program i ruajtur në sektorin e parë të HD. Ky program zbatohet në momentin e nisjes së PC dhe thjesht lexon tabelën e particioneve të HD për të përcaktuar se kush particion duhet përdorur për

booting

. Më pas ja kalon kontrollin

sektorit të boot

të atij particioni për të vazhduar proçesin e boot.
Pra, programet e ndryshme të particionimit vetëm krijojnë/ndryshojnë tabelën e particioneve dhe shënojnë particionet aktivë, por nuk fshijnë programin që lexon këto particione.

enderson's picture

Pershendetje Moderator
Problemi nuk qendron(eshte e vertete qe mbr mbishkruhet automatikisht nga os qe instalon)
Eshte me teper nje kuriozitet i imi :-)
Plus qe ne shume raste kam provuar te instaloj 2 windows(versione te ndryshme kuptohet )dhe P.SH:Kam patur te instaluar XP dhe kam dashu te kem dhe ME,ne momentin qe instaloj ME,me botohet vetem ME dhe jo me te dy!
Nuk kam arritur te kuptoj se si mund ta vendos une se sa os tebutohen dhe kush para e kush i dyti a po i treti.(kjo ne windows sepse shoh qe ne linux kjo gje eshte me e thjeshte me lilo apo grub :-) )

enderson's picture

Pershendetje Moderator
Problemi nuk qendron(eshte e vertete qe mbr mbishkruhet automatikisht nga os qe instalon)
Eshte me teper nje kuriozitet i imi :-)
Plus qe ne shume raste kam provuar te instaloj 2 windows(versione te ndryshme kuptohet )dhe P.SH:Kam patur te instaluar XP dhe kam dashu te kem dhe ME,ne momentin qe instaloj ME,me botohet vetem ME dhe jo me te dy!
Nuk kam arritur te kuptoj se si mund ta vendos une se sa os tebutohen dhe kush para e kush i dyti a po i treti.(kjo ne windows sepse shoh qe ne linux kjo gje eshte me e thjeshte me lilo apo grub :-) )

Administratori's picture

Thjesht instalo në fillim ME, e pastaj XP: do të të jipet mundësia e zgjedhjes së versionit ku dëshiron të futesh.

Pastaj, nese deshiron, mund te ndryshosh boot.ini te XP per te kryer ndryshime. Mund te shtosh dhe Linux tek boot manager-i i Windows.