You are here

Definimi haker

AlbLinux's picture

Ja pra ketu po mundohem te definoj fjalen HACKER.

"To hack" ne gjuhen angleze dmth te eksplorosh. dmth. shiquar bukvalisht nje gjermues i biologjise mund te quhet "biology hacker".Por, fjala hacker me se shumti perdoret ne lemine e kompjuterikes.
Kujt mund ti thuhet vertete haker ? Kjo eshte pytje ndoshta edhe pa pergjigje.
Njerezit qe GIGAHACK i quante hackera, ne terminologjine e IT profesionisteve quhen "script-kiddies". Dmth. femije(apo ndonjehere edhe te rritur) qe marrin programe te gatshme e shkruajne IP-ne edhe e shtypin pullen ATTACK !
Hakeret jane ata qe jane te rrjedhshem ne gjuhe programuese, sidomos C/C++, kane njohuri te thella mbi rrjetat dhe TCP-IP protocol suite ne pergjithesi, dhe gjithashtu jane njohes te jashtezakonshem te sistemeve operative(qofte Linux, Windows, MAC OS apo cka do). Dmth njerez qe kane punuar me vite e vite te tera, e pastaj eksperiencen e tyre mund ta perdorin edhe per depertimin ne rrjetat apo sistemet e ndryshme