You are here

Lidhja me Internetin

XHaXHi_ELi's picture

Miredita cuna

Mbreme instalova RedHat 9.0 ne PC, por kam nje problem me lidhjen e internetit. Pasi konfigurova modemin, provova ta startoj, dhe sipas shell gjithcka eshte OK. Kur provoj te hyj me ndonje webpage, me thote qe nuk eshte i lidhur.

Nga shell shifet ky mesazh (gjate lidhjes)

Starting ADSL connection...

Loading EHCI support... KO

using channel 1

Using interface ppp0

Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1

sent [LCP ConfReq id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0x92ef95cb>]

rcvd [LCP ConfReq id=0x1 <auth pap> <magic 0x2e9fdf8f>]

sent [LCP ConfAck id=0x1 <auth pap> <magic 0x2e9fdf8f>]

sent [LCP ConfReq id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0x92ef95cb>]

rcvd [LCP ConfAck id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0x92ef95cb>]

sent [PAP AuthReq id=0x1 user="********" password=<hidden>]

rcvd [PAP AuthAck id=0x1 ""]

sent [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns3 0.0.0.0>]

rcvd [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 192.168.100.1>]

sent [IPCP ConfAck id=0x1 <addr 192.168.100.1>]

rcvd [IPCP ConfNak id=0x1 <addr 82.49.165.*> <ms-dns1 217.141.255.204> <ms-dns3

151.99.125.1>]

sent [IPCP ConfReq id=0x2 <addr 82.49.165.*> <ms-dns1 217.141.255.204> <ms-dns3

151.99.125.1>]

rcvd [IPCP ConfAck id=0x2 <addr 82.49.165.*> <ms-dns1 217.141.255.204> <ms-dns3

151.99.125.1>]

local IP address 82.49.165.*

remote IP address 192.168.100.1

primary DNS address 217.141.255.204

secondary DNS address 151.99.125.1

Kete gje me jep dhe nen Mandrake 9.0 (ne shell nuk shifet ne ate rast, pasi mandrake 9.0 i ka vete drivers dhe e ben vete config per modemin ADSL qe kam une). Jane te njejtat simptoma, proceduren e lidhjes e ben, duket sikur eshte lidhur.

Forume: 
XHaXHi_ELi's picture

Edhe dicka tjeter :) Meqe hapa nje teme po e vazhdoj ketu

Po lexoja udhezuesit tuaj mbi Mount te particioneve NTFS.
modprobe ntfs
Ketu me thoshte qe nuk gjej modprode command :(
Si i behet hallit? :)

Administratori's picture

Përshëndetje XHaXHi_ELi,
në lidhje me problemin e parë, këtu është rregull të japësh sa më shumë informacione, markën e modem-it, llojin e lidhjes, kernel në përdorim; si dhe llojin e saktë të problemit. Nuk mjafton të thuash nuk arrij të lidhem (nga log i modem je lidhur); duhet të sqarosh nëse thjesht nuk arrin të lundrosh në internet, nuk arrin të ping-osh asnjë adresë, apo çfarë.

Në mesazhin e dytë shkruani që nuk gjen modprobe: provo të shkruash

/sbin/modprobe ntfs

Pastaj jepi një

# cat /proc/filesystems

dhe verifiko praninë e

ntfs

XHaXHi_ELi's picture

NJeri pa eksperience jam une :) Nje nga nje do ju i them gjerat :)

Atehere, modemi eshte Alcatel Speedtouch USB
Kerneli eshte 2.4.20-8

Lidhja eshte ADSL e tipit ppp0a (te pakten nga Windows :)

Problemi eshte qe nuk lundroj dot, dhe provova dhe portat e chatit, nga x-chat, gjithmone i njejti problem. Do provoj PING dhe do te shkruaj ca ndodh.

Per te dyten do provoj prape :) Thnx. Kam te njejtin problem edheme komanden fdisk :(

Administratori's picture

Përshëndetje XHaXHi_ELi,

ok, tani je më i qartë :-)

Po filloj me një këshillë të thjeshtë: gjatë kryerjes së kontratës për linjën
adsl ju jepet mundësia e zgjedhjes së interfaqes për modemin, ethernet ose USB. Në menyrë që të humbisni vetëm 30" për t´a konfiguruar nën Linux, zgjidhni llojin ethernet (pra që lidhet tek skeda e rrjetit).
Ti ke zgjedhur USB :-), të mbeten dy rrugë:
1- kërko këmbimin e modemit (zakonisht kalojnë 7-10 ditë)
2- përvish mëngët dhe fillo të instalosh suportin për modemin tënd dhe të prekësh files e konfigurimit në menyrë që të punojë.
Rruga e dytë ndoshta është me e mira, pasi në këtë menyrë arrin të mësosh diçka.

Pra zgjedhim rrugën e dytë :-)
Faqja zyrtare e suportit për markën e modemit tënd është: http://speedtouch.sourceforge.net
Udhëzuesit për instalimin (në gjuhë të ndryshme) i gjen tek adresa: <a href="http://speedtouch.sourceforge.net/index.php?/docs.fr.html" target="_blank" target="_new">http://speedtouch.sourceforge.net/index.php?/docs.fr.html</a>

Në vazhdim unë po kaloj proçedurën e instalimit dhe konfigurimit në shqip për ata që mund të kenë probleme me gjuhën:

1. Hyrje

Ky dokument ju ndihmon të instaloni modem-in Alcatel Speetouch ADSL USB duke përdorur drivers GPL e shkruar nga Benoit Papillault.

2. Kërkesat

- Drivers GPL
- Micronode i Thomson
- Kernel me suportin USB
- pppd

Adresa për të shkarkuar drivers GPL: http://speedtouch.sourceforge.net/index.php?/download.fr.html

Adresa për të shkarkuar micronode: <a href="http://www.speedtouchdsl.com/dvrreg_lx.htm" target="_blank" target="_new">http://www.speedtouchdsl.com/dvrreg_lx.htm</a>
(

kujdes, shkarkoi vetëm, mos i instalo!

)
Mund të përdorësh edhe drivers e Windows, file që nevoitet është: c:\windows\system\alcaudsl.sys

Kernel: është mirë të rikompilosh vetë kernel, përndryshe përdor kernel ekzistues (që normalisht afron suportin USB)

pppd: versioni i pppd duhet të jetë të paktën 2.3.11 (kontrollo me
# pppd --version )

[ Ky Mesazh është ndryshuar nga: Administratori më 22-09-2004 12:56 ]

[ Ky Mesazh është ndryshuar nga: Administratori më 22-09-2004 12:58 ]

XHaXHi_ELi's picture

Te flm.
Une provova me nje aplikacion te gatshem qe e gjeta ketu
http://prdownloads.sourceforge.net/speedtouch/speedtouch-1.3.tar.gz?download

E kompilova, me kerkoi nje file ne .zip qe u desh ta download nga siti uficial i speedtouch. Kjo solli rezultatet qe dhashe me lart.
Tani do provoj kompilimin manual (qe beja nje here e nje kohe nen Mandrake 8.2) dhe do te sjell rezultatet.
Flm :)

Administratori's picture

3. Instalimi/Konfigurimi

Konfigurimi i kernel

Në bazë të controller USB që përdor duhet të zgjedhësh midis dy modulëve UHCI apo OHCI
Për të kryer zgjedhjen (për të njohur modulin), jep komandën:

# lspci -v | grep USB

Si rezultat duhet të marrësh diçka të ngjashme me

usb-ohci : CMD technologies Inc|USB0670B

ose

usb-uhci : USB Controller: Intel Corporation 82371AB PIIX4 USB (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])

Opcione për të mundësuar suportin USB

Shënim: nëse dëshiron të përdorësh modulët, vizito edhe seksionin e modulëve

<*>/<M> Support for USB (CONFIG_USB)
<*> Preliminary USB device filesystem (CONFIG_USB_DEVICEFS)
<*>/<M> UHCI (Intel PIIX4, VIA, ...) support (CONFIG_USB_UHCI) <--- Nëse controller-i yt suporton UHCI
<*>/<M> UHCI Alternate Driver (JE) support (CONFIG_USB_UHCI_ALT) <--- Nëse controller-i yt suporton alt UHCI
<*>/<M> OHCI (Compaq, iMacs, OPTi, SiS, ALi, ...) support (CONFIG_USB_OHCI) <--- Nëse controller-i yt suporton OHCI

Suporti PPP

Tek skeda Network device support ---> zgjidh opcionet në vazhdim

<*>/<M> PPP (point-to-point protocol) support (CONFIG_PPP)
<*>/<M> PPP support for sync tty ports (CONFIG_PPP_SYNC_TTY)
<*>/<M> PPP Deflate compression

Suporti HDLC

Tek skeda Character devices ---> zgjidh

[*] Non-standard serial port support
<*>/<M> HDLC line discipline support
[*]Unix98 PTY support

Modulët

Nëse dëshiron të përdorësh modulët, duhen konfiguruar rregullimet e tyre, pra duhet ndryshuar:

/etc/modules.conf

dhe verifiko praninë e rregullimeve të mëposhtme

alias char-major-108 ppp_generic
alias /dev/ppp ppp_generic
alias tty-ldisc-3 ppp_async
alias tty-ldisc-13 n_hdlc
alias tty-ldisc-14 ppp_synctty
alias ppp-compress-21 bsd_comp
alias ppp-compress-24 ppp_deflate
alias ppp-compress-26 ppp_deflate

/etc/modules

(për Debian GNU/Linux)

ppp_generic
ppp_synctty
n_hdlc
usbcore
usb-uhci

ose

usb-ohci

ose

uhci

Instalimi i drivers

Hapim drivers e shkarkuar

# tar xvfz speedtouch-x.tar.gz

futemi tek kartela e krijuar dhe kompilojmë

# ./configure && make

nëse nuk verifikohen gabime, instalojmë

# make install

Binarët e krijuar do të kopjohen tek

/usr/local/sbin

Konfigurimi i pppd

Nëse periferikja ppp nuk ekziston tek directory

/dev

dhe nuk je duke përdorur modulët

# cd /dev
# ls *ppp*

krijoje me anë të komandës

# ./MAKEDEV ppp (disa shpërndarje përdorin komandën

makedev ppp

)

Tani duhen konfiguruar 3 files

/etc/ppp/options
/etc/ppp/peers/adsl
/etc/ppp/pap-secrets

/etc/ppp/options

#### FILLIMI ####
noauth
usepeerdns
lock
noipdefault
#### FUND ####

/etc/ppp/peers/adsl

#### FILLIMI ####
# This file could be rename but its place is under /etc/ppp/peers
# To connect to Internet using this configuration file
# pppd call adsl updetach, where "adsl" stands for the name of this file
debug
kdebug 1
noipdefault
defaultroute
pty "/usr/local/sbin/pppoa3 -m 1 -c -vpi 8 -vci 35"
sync
user "këtu_login_yt"
noauth
noaccomp
nopcomp
noccp
novj
holdoff 4
persist
maxfail 25
usepeerdns
#### FUND ####

Nëse për ndonjë arsye pppoa3 dështon, provo të përdorësh deamon pppoa2. Ndrysho

pty "/usr/local/sbin/pppoa3 -m 1 -c -vpi 8 -vci 35"

pty "/usr/local/sbin/pppoa2 -vpi 8 -vci 35"

/etc/ppp/pap-secrets

#### FILLIMI ####
# client server secret IP addresses
"këtu_login_yt" "*" "këtu_password_yt" "*"
#### FUND ####

4. Lidhja me Internet

Fillimisht duhet kontrolluar që është montuar usbdevfs, nëse jo, montoje me

# mount none /proc/bus/usb -t usbdevfs

Tani mund të lidhemi!!! (mos harro vendosjen e nameserver tek /etc/resolv.conf) (merri nga mesazhi yt i parë, ose shkruaj:
nameserver 80.19.114.21
nameserver 151.99.125.1
)

# modem_run -f /pozicioni/i/mgmt.o

ose

# modem_run -f /path/to/alcaudsl.sys

# pppd call adsl updetach

Prit 20 sekonda dhe kontrollo që gjithçka është në rregull

# ifconfig ppp0

Si përgjigje duhet të marrësh përshkrimin e interfaqes.

Për t´u shkëputur

# killall -9 pppd

Kaq ishte e gjitha.

XHaXHi_ELi's picture

E njejta gje ndodh :(

Nuk ka as PING. Me thote : unknown host

Sa per modemin, e kam marre ktu e tre vjet perpara ... dhe kur bera abonimin, kishte vetem USB, dhe nuk e nderroj dot, se rezultoj sikur modemi eshte i imi :P jo me qera :D

XHaXHi_ELi's picture

Thnx per ndihmen. Me siguri ka pasur ndonje problem me drivers. Tani sapo provova nje program tjeter .. qe e gjeta tek http://speedtouchconf.sourceforge.net

Tani jam duke punuar me RedHat dhe tani filluan dhimbjet per ju :) ... sa shume qe do ju pyes :). S´besoj te merziteni :D

XHaXHi_ELi's picture

Po vazhdoj une :)

[root@localhost Downloads]# rpm -Uhv kernel-ntfs-2.4.20-8.i686.rpm
Preparing... ########################################### [100%]
package kernel-ntfs-2.4.20-8 is already installed
[root@localhost Downloads]# /sbin/modprobe ntfs
modprobe: Can´t locate module ntfs